Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(1888 niezalogowanych)
401 Postów

(gama28)
Wyjadacz
Ja sie zastanawiam, czy tam nie ma drugiego dna, tzn. finansowego, polegającego na wyłudzeniu pienidzy z Nav. Moge sie mylic, ale jeśli można składac podanie o "becikowe" po 26 tyg i kase dostaje sie w ciągu 2 tyg, to potem aborcja....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
Makaryna napisał:
[b]Izzy
makaryna w sumie masz rację zawsze czekam na artykuły na tej stronie i zawsze myślałam że to są oryginały przetłumaczone

Ja przeczytalam 2 teksty na mojanorwegia i w obu przypadkach nie zgadzaly sie z oryginalem.
Pelne byly prywatnych dygresji i naginania do wlasnego punktu widzenia... Przez co zmieniala sie calkowita tresc artykulow.
Nie bronie Pani Liwo miec wlasnego zdania, ale niech to robi odwaznie pod wlasnym nazwiskiem, a nie manipuluje czytelnikami.[/quote]

to przeczytaj tekst jeszcze raz ze ZRO_ZU_MIE_NIEM tepa sztuko i nie znizaj sie juz do naszego poziomu.
zawsze jak jest jakis artykul pokazujacy brudy tego kraju reagujesz tak samo-atakujesz autora a nie dyskutujesz co jest faktem co fikcja,i tematem artykulu,a co opinia tlumaczacego,ale tak jest latwiej,podwazac wiarygodnosc autora,bo faktow obalic sie nie da.

to moze zacznij sama tlumaczyc ,i bedziemy wtedy dyskutowac i krytykowac twoje tlumaczenia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
kryss napisał:
Makaryna napisał:
[b]Izzy
makaryna w sumie masz rację zawsze czekam na artykuły na tej stronie i zawsze myślałam że to są oryginały przetłumaczone

Ja przeczytalam 2 teksty na mojanorwegia i w obu przypadkach nie zgadzaly sie z oryginalem.
Pelne byly prywatnych dygresji i naginania do wlasnego punktu widzenia... Przez co zmieniala sie calkowita tresc artykulow.
Nie bronie Pani Liwo miec wlasnego zdania, ale niech to robi odwaznie pod wlasnym nazwiskiem, a nie manipuluje czytelnikami.

to przeczytaj tekst jeszcze raz ze ZRO_ZU_MIE_NIEM tepa sztuko i nie znizaj sie juz do naszego poziomu.
zawsze jak jest jakis artykul pokazujacy brudy tego kraju reagujesz tak samo-atakujesz autora a nie dyskutujesz co jest faktem co fikcja,i tematem artykulu,a co opinia tlumaczacego,ale tak jest latwiej,podwazac wiarygodnosc autora,bo faktow obalic sie nie da.

to moze zacznij sama tlumaczyc ,i bedziemy wtedy dyskutowac i krytykowac twoje tlumaczenia[/quote]

kryss co ty dzisiaj zjadłeś chłopie jasne jest ,że powinniśmy przeczytać oryginał wtedy nasz komentarz byłby adekwatny do artykułu

odnośnie tego artykułu co można powiedzieć ....mordercy dzieci robiąc to przyczyniają się do mordowania tych dzieci co mają zrobić te kobiety nie godzić się na to a dzieci ratować

zgodne z prawem masakra a ich prawo jest do dup.... nie można tak robić to jest wbrew wszystkiemu co ludzkie więc prawo potworów morderców bo oni ludzmi nie są
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...wracajac

do tematu,to tez jestem

za tym,ze jak juz porzucac - to na smierc!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
brzydal napisał:
...wracajac

do tematu,to tez jestem

za tym,ze jak juz porzucac - to na smierc!

jak to się stało że nikt cię jako noworodka nie porzucił,przyznaj choćby że współczujesz swej matce
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
kryss napisał:
-atakujesz autora a nie dyskutujesz co jest faktem co fikcja,i tematem artykulu,a co opinia tlumaczacego,ale tak jest latwiej,podwazac wiarygodnosc autora,bo faktow obalic sie nie da.

[/quote]

Wlasnie o to mi chodzi, co mamy dyskutowac: artykul czy prywatna opinie tlumaczki ?

Podam probke, bo nie chce mi sie przechodzic przez caly tekst. To, czarna czcionka jest zgodne z oryginalem, pomaranczowa tekst prywatny Pani Liwo

Różnica pomiędzy dwoma rodzajami noworodków, które pojawiają się na porodówce jest fizycznie bardzo mała - a zarazem nieskończenie wielka: o życie jednych lekarze walczą z całych sił, a drugie po wymuszonym porodzie zostawia się na śmierć. Nawet jeśli są zdrowe i można je uratować.

Na oddział położniczy Rikshospitalet trafiają tzw. przypadki trudne, m.in. aborcje tak późne, że sa nawet personelowi traktującemu zabijanie nienarodzonych dzieci jako coś normalnego ciężko jest rozgraniczyć na granicy między aborcją, a porodem. A to dlatego, ponieważ dzieci po takim wymuszonym porodzie nierzadko są żywe i gdyby im pomóc, tak jak to się robi w przypadku wcześniaków, mogłyby przeżyć. Tymczasem odkłada się je gdzieś na bok, jak rzeczy, by umarły.

Trescia artykulu jest JEDEN przypadek poznej aborcji, ktory wydal sie poloznym podejrzany dlatego go zglosily do wyjasnienia. W Norwegii dozwolona jest aborcja do 12 tygodnia ciazy, niemniej sa przypadki szczegolne, na ktore potrzebne jest specjalne zezwolenie w przypadku kiedy plod nie wyksztalcil wszystkich organow niezbednych do zycia, albo obumarl. I wtedy mozna przeprowadzic aborcje, chyba do 20 tygodnia ( dokladnie nie pamietam).
Niewatpliwie ten przypadek spowodowal duze poruszenie. Dlaczego do tego doszlo ? nie wiemy, byc moze blad ludzki, niedopatrzenie.....
Moja znajoma miala taka aborcje, poniewaz plod obumarl i uznali, ze byloby to nieludzkie aby donosila go do konca ciazy.
W tym artykule nie chodzi o to czy aborcja jest sluszna czy nie, wiec chcac dyskutowac ten artykul jest to dyskusja nie na temat. W tym artykule chodzi o to, zeby zaostrzyc kryteria co do poznych aborcji.
Nie jest prawda, ze "dzieci po takim wymuszonym porodzie nierzadko są żywe i gdyby im pomóc, tak jak to się robi w przypadku wcześniaków, mogłyby przeżyć.". Tego tekstu wogole nie ma w Aftenposten. To jest czysta antycypacja Pani Liwo.
link do artykulu, dla tych co znaja norweski.
www.aftenposten.no/nyheter/iriks/De-har-...5904.html#xtor=RSS-3

Kryss, mozesz mi mowic, ze mam czytac tekst ze zrozumieniem, ale ktory tekst ? oryginal czy "tlumaczenie". A moze trzebaby bylo poprosic Pania Liwo, zeby tlumaczyla tekst ze zrozumieniem ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
gama28 napisał:
Ja sie zastanawiam, czy tam nie ma drugiego dna, tzn. finansowego, polegającego na wyłudzeniu pienidzy z Nav. Moge sie mylic, ale jeśli można składac podanie o "becikowe" po 26 tyg i kase dostaje sie w ciągu 2 tyg, to potem aborcja....

Wiesz, to jest typowe dla spoleczenstw zamkinietych i odizolowanych: podejrzliwosc i podatnosc na tzw. teorie spiskowe.

Nie zdziwie sie, ze za chwile ktos napisze, ze zna takich co zbili w ten sposob miliony, a ktos inny spyta sie o szczegoly jak moznaby to zrobic, bo sam bylby chetny !!!

Ludzie !!!! uczcie sie jezyka, rozmawiajcie z innymi ludzmi niz wlasne otoczenie, otworzcie sie na swiat. To na prawde nie jest trudne. Nikt nie stoi za rogiem z siekiera zeby was ukatrupic, albo co najmniej oszukac. Zycie to nie jest jeden dlugi ciag teorii spiskowych !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...pieprzona

komunistka...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
sorry ale o czym wy wlasciwie dyskutujecie?
o fakcie dokonywania poznych aborcji na zdrowym plodzie(i w obydwuch artykulach niema ze to przypadek jednorazowy-a pomijajac to to niebylo By Komisjon til senabort , gdyby to bylo jednorazowe postepowaniae)
czy o tym ktora osoba ma prawa autorskie....?
Poza tym w etyce zawodowej poloznej jest takie madre zdanie kt. pozwala na odmowienie wykonania czynnosci ze wzgl. na wlasne pogladay etczne.
Druga sprawa : w Helsepersonal løven w Norwegii jest wyraznie zapisane ze karzdy ma prawo do otrzymania niezbednej pomocy medycznej i zaniechanie udzielenia tej pomocy jest przestepstwem... Wiec niedziwne ze polozne zwatpily w to co maja robic skoro prawo w dwuch miejscach mowi cos innego niz dyrektywy szpitalne...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
232 Posty
ayot adot
(123456a)
Stały Bywalec
a do tego wszystkiego w czasach gdy w polsce aborcja byla legelna to wolno bylo ja dokonywac do 18 tyg. zycia plodu..Czy to tak duza roznica miedzy tym co bylo u nas a tym co jest tu??? Tu ktos powiedzial glosno , a w polsce nikt sie przeciw praktykom niebuntowal , bo nikt ze zwyklych ludzi niewidzial polskiego prosektorium w latach 80
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok